top of page

מחזה המבוסס על סיפור הוריו של יעקב קוטליצקי בזמן מלחמת העולם השנייה

Letters From The Ghetto


ארגון יאן קארסקי בקילצה הפיק מחזה המבוסס בעיקרו על חלופת המכתבים בין המשפחה שנשארה בקילצה ובין הוריו ודוד של יעקב שברחו מפולין לרוסיה (דרך לבוב) מייד עם פרוץ המלחמה, ונשלחו על ידי הרוסים לעבודה במכרה פחם במקום שנקרא קופייסק ליד העיר צ'לאבינסק שבהרי אורל (אזור מערב סיביר).


את המכתבים כתבה בעיקר חנקה גודלשיייד - האחות הצעירה של אמו של יעקב (שרה גודלשייד), שהיתה אז בסביבות גיל 17.

מהמכתבים ניתן להבין את הקשיים שהמשפחה עברה, גם אלו שנשארו בקילצה וגם אלו שברחו לרוסיה.

מייד עם כניסת הגרמנים לקילצה, גורשה המשפחה מדירתם ונאלצה לנדוד בין 3 מקומות שונים, האחרון שבהם היה צריף קטן ברחוב נובי שביאט 15 (העולם החדש) משם נשלחו רב המכתבים במשך של למעלה משנה, כשהאחרון בהם נשלח בשבוע השלישי של אפריל 1941. ב- 1 לאפריל 1941 הוקם הגטו של קילצה וכל יהודי העיר אולצו לעבור לאזור שהוגדר כאזור הגטו, אזור שפונה מכל תושביו הלא יהודיים. הבית בנובי שביאט היה בתחומי הגטו כך שהמשפחה לא נאלצה לעבור ממנו אבל במכתב האחרון מהשבוע האחרון של אפריל 1941 אפשר לשמוע את המצוקה הקשה אליה הגיעה המשפחה שנשארה בקילצה.


חודשיים לאחר מכן, ביוני 1941, פתחו הגרמנים במתקפה על רוסיה (מבצע ברברוסה) ומאותו הרגע נותק הקשר לעולמים.

במהלך 4 הימים 20-24 לאוגוסט 1942 חוסל גטו קילצה וכל 26,000 תושביו היהודים נשלחו למחנה ההשמדה טרבלינקה ב-3 טרנספורטים (מעל 100 איש בקרון משא) ונרצחו שם מייד לאחר הגעתם למחנה.

את המחזה כתב אנדג'י ביאלק, אחיו של בוגדן במסגרת הארועים לרגל 80 שנה להשמדת קהילת יהודי קילצה. השחקן במחזה מגלם את הדמות של יעקב קוטליצקי שמספר את הסיפור של המשפחה, כולל מה שקרה אחרי המלחמה (פוגרום קילצה). שתי השחקניות שמקריאות את המכתבים הן תלמידות תיכון בנות גילה של חנקה. התמונות שעל הקיר שמאחורי השחקנים הן תמונות של משפחת גולדשייד ובמרכזן התמונה של חנקה גולדשייד.


במכתבים מוזכרים שמות של אנשים שונים. בתחתית מסך היו-טיוב יש תאור מפורט של אותם אנשים, מי הם היו ומה הקשר שלהם למשפחה.

הנחיות לכתוביות בעברית:

1. היכנסו לקישור. 2. לחצו על גלגל השיניים בתחתית הסרטון (Settings). 3. בחרו ב-Subtitles/CC ואז Auto Translate. 4. בחרו ב-Hebrew.






Comments


עדכונים אחרונים
חיפוש לפי תגיות
עקבו אחרינו
  • Facebook Classic
bottom of page